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martes, 11 de diciembre de 2012

Pastelón de Plátano: Banana Casserole

Hace años, cuando mi hijo vivía en Miami, teníamos un restaurant preferido adonde nos gustaba ir a comer.  Queda en el barrio cubano y su nombre es el Versailles.  La comida es riquísima y los precios son bastante buenos, pero su plato estrella es el Pastelón de Plátanos. Siempre quise saber la receta, hasta que un día, una señora dominicana me la dio. Pero no fue hasta hace poco, que me decidí a hacerla y me quedé encantada con el resultado.  Como no soy egoista, allí se las paso.
Para ocho personas:
6 plátanos dulces maduros (si están medio negritos, son más sabrosos)
3 cucharadas de mantequilla
leche evaporada
3 huevos

Relleno:
Una cebolla mediana picada
3 dientes de ajo picados
1/2 libra de carne  molida
1 tomate pelado y cortado en cubitos
1 pimiento rojo picado
una hoja de laurel
Sal, pimienta y orégano
Una cucharadita de cilantro cortado o en polvo
un chorro de Sherry
pasas (opcional)

Preparación:

Pelar y cocinar los plátanos por alrededor de 15 minutos   Majarlos con la mantequilla y echarles un poco de leche hasta aflojar un poco la masa.  Dejar enfriar y echar los huevos a esta mezcla y envolverlos muy bien. Reservar.

Hacer un aderezo de la cebolla con los ajos, cilantro y tomates. Agregar la carne molida y el pimiento rojo picado y dejar freir. Echar el laurel, pimienta, orégano, sal y poco de pimentón o sazonador rojo.  Agregar las pasas y el Sherry.  Retirar la hoja de laurel, una vez listo el picadillo.

En un pyrex  enmantequillado de regular tamaño, poner al fondo la mitad de la masa de plátanos (cuidar de que no esté muy seca; y si así  fuera, aflojarla con un poco más de leche evaporada).  Verter todo el preparado de la carne molida y cubrirla con la otra mitad de la masa de plátanos.  Echarle encima abundante  queso mozarella rallado y poner al horno a 350 grados F. hasta que dore y servir de inmediato.

English Version:  Courtesy of Ana Sofía Pelaez from the Cooking Channel:
This is a slight variation from my Spanish version:

Pastelon de Platano Maduro

Recipe courtesy Ana Sofia Pelaez 
TOTAL TIME:2 hr 5 min
Prep:35 min
Inactive Prep:--
Cook:1 hr 30 min
YIELD:
LEVEL:--

INGREDIENTS

  • 1 pound lean ground beef
  • 2 tablespoons annatto infused oil or canola oil*
  • 1 green bell pepper, chopped
  • 3 aje dulce also known as ajicitos, chopped
  • 1 medium white onion, chopped
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 1 cup peeled whole tomatoes, fresh or canned, crushed or roughly chopped
  • 1/4 cup dry sherry
  • 1-2 tablespoon raisins (optional)
  • 1 whole bay leaf
  • 1 teaspoon kosher salt
  • 1 teaspoon dried oregano
  • 1/2 teaspoon freshly ground pepper
  • 3 recao leaves (also known as culantro), finely chopped (cilantro can be substituted)
  • 1/4 cup red roasted peppers, chopped
  • 1/4 cup green olives, sliced
  • 2 tablespoons capers
  • 4-5 plantains, mostly yellow with some black spots, trimmed and cut in half
  • 8 cups of water
  • 2 tablespoon unsalted butter, melted plus more for greasing
  • 1/2 cup queso blanco or parmesan, shredded

DIRECTIONS

Preheat oven to 350 degrees. Butter a 139 inch baking dish and set aside.
To make the picadillo, heat the oil in a large skillet over medium heat. Add the chopped green peppers, ajicitos and onions. Saute until beginning to soften, about 3 minutes. Add the minced garlic and cook an additional 2 minutes. Add the ground beef, breaking it up so there are no lumps. Stir in the tomatoes,sherry, bay leaf, salt, and pepper and raisins if using. Return to a low simmer, cover, and continue to cook an additional 15 minutes. Add the chopped recao, red peppers, olives andcapers. Remove bay leaf, adjust seasoning to taste, and set aside.
Combine the water, salt and unpeeled plantains in a large pot. Bring to a high simmer, cover and continue to cook an additional 15 minutes. Remove from heat and drain. When cool enough to handle but still warm, peel, place in a large bowl and mashtogether. Stir in the melted butter to combine.
Add half the plantain mixture to the prepared baking pan and spread to form a smooth layer. Top with the prepared picadillo. Cover with remaining plantain mixture and sprinkle with shredded cheese.
Bake in preheated oven until it is warmed through and lightly browned, about 20 minutes.
*Notes: To make annatto oil, combine 1 cup of canola or olive oiland 1/4 cup of annatto seeds (also known as achiote) in a smallsaucepan. Bring to a simmer over low heat, stirring often, until it turns bright orange, about 3-5 minutes. Remove from heat and allow steep an additional 15-20 minutes. Drain and discard the seeds. The oil can be covered and refrigerated for up to 2 months.



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